10.02.11

Mājasdarbs par Ulmaņlaiku kvasu

Dabīgi raudzēts maizes kvass. 

Sastāvs: ūdens, cukurs, kvasa misas koncentrāts 3% (rudzi, mieži, kvieši), raugs oglekļa dioksīds, skābuma regulētājs – citronskābe, konservants – nātrija benzonāts.

100ml dzēriena vidēji satur: 0,15g olbaltumvielu; 7,9g ogļhidrātu; 0g tauku.

Uzmanība jāpievērš faktam, ka atšķirībā no dažādām limonādēm, kas veikalā ir nopērkamas ar nosaukumu „kvass”, šis dzēriens tiešām ir pagatavots, to dabīgi raudzējot. Tā pagatavošanas process ir ļoti līdzīgs alus raudzēšanai, tāpēc rūgšanas procesa rezultātā, kvass satur 0,5% alkohola.

Kā jau īstam kvasam pienākas, tas satur daudz dažādu cilvēkam nepieciešamu uzturvielu: raugu, ogļhidrātus, olbaltumvielas, organiskās skābes, vitamīnus, fermentus un minerālvielas. Kvasa dziedinošo spēku izskaidro ar tā sastāvā esošo pienskābi, grupas „B” vitamīniem (B-1, 2, 6, 12, 15) un askorbīnskābi, brīvām aminoskābēm, kalciju, magnēziju un citiem makro- un mikroelementiem. Senatnē ar to ne tikai veldzēja slāpes, bet arī ārstēja cingu, saaukstēšanos, drudzi, sāpes vēderā.

Iespējams šo dabīgo produktu var saukt par veselīgu, taču tam ir arī ēnas puse. Britu profesors no Šefīldas Universitātes secinājis, ka nātrija benzoātam, bezalkoholiskajos dzērienos savienojoties ar C vitamīnu, veidojas benzols: kancerogēna viela, kas var izraisīt aknu cirozi. Tātad, lai cik arī tas dīvaini neliktos, tad dzerot dzērienu, kas ir dziedējis cilvēkus gadu simtiem, tagad viena pievienota konservanta dēļ, kas ļauj uzglabāt produktu ilgāk, tiek riskēts ar iespēju saslimt ar vēzi.

Lai arī kancerogēnas vielas klātbūtne liek padomāt vai lietot šo dzērienu, jāatzīst, ka mūsdienās no tām izvairīties nav iespējams. Gaiss, ko elpojam, pannas, kurās gatavojam, un citi priekšmeti apkārt satur kancerogēnas vielas. Pieļaut iespēju, ka cilvēks miris no vienkārša maizes kvasa dzeršanas, ir samērā nereāli.
Tātad – ņemot vērā esošo situāciju, šo dzērienu var ievietot veselīgo produktu grupā, jo tajā esošo vitamīnu un minerālvielu daudzums atsver minimālo risku iegūt vēzi, ko mēs riskējam iegūt katru dienu.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru